Versoepeling coronamaatregelen

7 mei 2020 – Afgelopen woensdagavond heeft het kabinet versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Stap-voor-stap mag er de komende maanden meer. De 1,5 meter afstand blijft gelden. Worden er weer veel mensen ziek? Dan gaan de stappen hieronder later in.

De afgelopen weken zijn maatregelen getroffen in de aanpak van het coronavirus. Hierdoor zijn inwoners en ondernemers beperkt in hun doen en laten. Terugkijkend kunnen we concluderen dat de inwoners en ondernemers van de gemeente Bergen zich goed hebben gehouden aan deze maatregelen. Gisteren heeft het kabinet aangekondigd dat er iets meer ruimte komt. Meer ruimte om naar buiten te gaan en activiteiten te ondernemen. Maar deze ruimte kan er alleen zijn als de corona-cijfers positief blijven.

Algemene regels

De meeste algemene maatregelen blijven van kracht. Dit houdt in dat samenkomsten nog steeds niet zijn toegestaan en dat men de 1,5 meter afstand moet bewaren. En we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken:

  • Ga niet naar plaatsen waar het druk is;
  • Nies en hoest in uw elleboog;
  • Was vaak uw handen met zeep;
  • Bent u verkouden? Blijf dan thuis;
  • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven;
  • Werk zoveel mogelijk thuis.

Contactberoepen

Vanaf 11 mei mogen de contactberoepen, zoals kappers, nagelstylistes en schoonheidssalons, weer aan de slag. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden:

  • Alleen op afspraak;
  • Men mag geen symptomen van corona hebben;
  • De ondernemer moet bij het maken van de afspraak navragen of de persoon tot de risicogroep behoort en/of hij/zij klachten heeft;
  • Klanten dienen onderling 1,5 meter afstand te houden.

Buiten sporten

Sinds eind april mogen jongeren tot 18 jaar al georganiseerd in de buitenlucht sporten. Met ingang van 11 mei kunnen ook volwassenen deels weer in de buitenlucht sporten. Net als bij het georganiseerd sporten voor de jongeren, wordt er een richtlijn opgesteld waarin de voorwaarden voor het sporten door volwassenen wordt opgenomen. Wij hopen deze zo snel mogelijk met de sportverenigingen te kunnen delen.

Horeca

Vanaf 1 juni is het exploiteren van een terras weer toegestaan. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De Veiligheidsregio Limburg-Noord biedt op korte termijn een handelingskader aan. Wij verwachten dit maandag 11 mei te ontvangen. Hierna kunnen we samen met de ondernemers kijken naar de concrete uitwerking.

Overige maatregelen

Het kabinet heeft het spoorboekje voor de komende maanden gisteren inzichtelijk gemaakt. De komende weken zullen wij als gemeente en veiligheidsregio aan de slag gaan met de aangekondigde maatregelen. Wanneer hierover meer duidelijkheid is, zullen we dit via de gebruikelijke wegen bekend maken.

Lees meer over de maatregelen

Pagina opties