Verklaring burgemeesters over grensverkeer

8 april 2020 – De komende dagen zijn van oudsher drukke dagen in onze regio. Veel Duitse toeristen komen hier voor een bezoek aan winkels of voor een langer verblijf. Dat helpt niet in de bestrijding van het coronavirus. Daarom verspreiden alle burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg de volgende verklaring in de Limburgse en Duitse grensgemeenten.

Grensverkeer alleen met dringende reden

We ontmoedigen vanaf donderdag tot en met maandag – en zo nodig langer – onnodig grensverkeer. Dat betekent dat de marechaussee aan de grensovergangen Duitse auto’s kan aanhouden en hen zal vragen naar de reden van het bezoek aan Nederland. Is er geen dringende reden om de grens over te gaan? Dan wordt men vriendelijk doch dringend verzocht om te draaien. Shoppen of vakantie vieren is geen dringende reden.

Maatregelen door ondernemingen

Alle ondernemingen, vakantieparken, campings en jachthavens die vanaf donderdag tot en met maandag en daarna geopend zijn, krijgen het dringende verzoek om maatregelen te nemen voor de hygiëne en de 1,5 meter afstand. Veel ondernemingen doen dit al, bijvoorbeeld door een maximaal aantal klanten tegelijk toe te laten in de winkel, één persoon per familie toe te laten, klanten verplicht een winkelkarretje te laten gebruiken en winkelkarretjes schoon te maken. Voor vakantieparken, campings en jachthavens geldt dat de sanitaire voorzieningen afgesloten moeten zijn.
Toch kan het zijn – ondanks het ontmoedigingsbeleid bij de grens – dat het uit de hand dreigt te lopen en/of de ondernemer onvoldoende maatregelen heeft genomen. In dat geval sluiten we onmiddellijk de onderneming en/of het gebied van de onderneming. Politie en handhaving zullen daarom veel controleren op juist die plekken waar normaal gesproken veel Duitse toeristen komen.

Geen reclame

We verzoeken ondernemers om per direct te stoppen met reclamecampagnes in de Duitse media. Daardoor worden Duitsers niet langer in de verleiding gebracht om hier te komen shoppen. De media in Limburg verzoeken we dringend om geen advertenties meer te plaatsen van Duitse winkels. Zodoende worden ook Nederlanders niet meer verleid om in Duitsland inkopen te gaan doen.

Coronamaatregelen gelden nog steeds

Blijf zoveel mogelijk thuis en stop de verspreiding van het coronavirus. Het landelijk beleid blijft van kracht, ook tijdens het paasweekend. Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat echt nodig is, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of voor een frisse neus. Blijf in dat geval in uw eigen buurt en vermijd drukke plekken. Blijf bovendien in Nederland en ga niet de grens met Duitsland en België over. Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen (twee armlengtes). Was uw handen meerdere keren per dag met water en zeep.

Te downloaden:

Pagina opties