Veelgestelde vragen en antwoorden

13 maart 2020 – Noor Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding van GGD Limburg-Noord, beantwoordt enkele vragen over het coronavirus.

Hoe kun je het coronavirus oplopen?

Het coronavirus zit in de keel van iemand die besmet is. Als deze persoon hoest en niest, komen er kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Door deze druppeltjes in te ademen, kun je besmet raken. Ook kun je het virus via handen en voorwerpen binnenkrijgen.

Wat kun je doen om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

Het belangrijkste wat je kunt doen, geldt voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze daarna direct weg
 • Schud geen handen
 • Blijf thuis bij klachten: neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
 • Mijd bijeenkomsten met meer dan 100 personen. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

Verder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit doe je door goed en gezond te eten, voldoende te slapen, lekker naar buiten te gaan, regelmatig een raam thuis open te zetten en voldoende te bewegen.

Is het veilig om bezoek te ontvangen?

Als je bezoek ontvangt met verkoudheidsklachten zoals hoesten, vraag hen dan een andere keer terug te komen. Dit is heel normaal, zij kunnen je immers aansteken. Ook als je hulp- of zorgverlener verkoudheidsklachten heeft, kun je hem of haar vragen om een andere keer terug te komen. Je mag er vanuit gaan dat zorgverleners goed geïnformeerd zijn en werken volgens de richtlijnen.

Wat doe ik wel/niet als ik verkouden ben of misschien het coronavirus heb?

Het is altijd slim om thuis te blijven en uit te zieken. Ga bij twijfel niet op bezoek bij anderen en neem niet deel aan activiteiten en uitjes waar meerdere mensen bijeen komen. Zo voorkom je dat je anderen aansteekt en spaar je energie om sneller beter te worden.

Hoe weet ik of ik een ‘gewone’ griep heb of besmet ben met het coronavirus?

De klachten bij de griep en het coronavirus lijken veel op elkaar. De kans op een besmetting met het coronavirus is groter als je:

 • Contact hebt gehad met iemand die daadwerkelijk is besmet met het coronavirus
 • Klachten krijgt nadat je terugkomt uit een gebied waar veel besmettingen met het coronavirus zijn

Besmetting met het coronavirus kan alleen worden vastgesteld na onderzoek. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Verkoudheidsklachten: je moet hoesten of bent benauwd
 • Koorts (meer dan 38 graden Celsius)

Let op: ouderen krijgen niet altijd koorts. Denk je dat je het coronavirus hebt of twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat gebeurt er als je besmet bent met het coronavirus?

Iemand die besmet is, wordt in isolatie gehouden. Isolatie betekent dat we je vragen thuis te blijven, in een aparte kamer. Je kunt thuis in isolatie blijven of in het ziekenhuis. Dit hangt af ervan hoe ziek je bent.

Meer informatie

Bij vragen over het coronavirus bekijkt u de website van de Rijksoverheid. Hier vindt u onder andere veelgestelde vragen en antwoorden. Voor alle algemene vragen en zorgen over het coronavirus is ook een landelijk nummer geopend: 0800 – 1351.
Meer informatie over het coronavirus is ook te vinden op de GGD website. GGD Limburg-Noord is op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar via informatienummer 088 – 11 91 990.

GGD Limburg-Noord

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor Nederland. Allerlei organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. In afstemming met het RIVM en alle andere GGD’en treft GGD Limburg-Noord de nodige voorbereidingen om snel en adequaat te kunnen optreden als zich een besmetting voordoet in onze regio. De GGD Limburg-Noord informeert inwoners via:

Pagina opties