Geen weekmarkten meer

19 maart 2020 – Er mogen geen weekmarkten meer worden gehouden in alle vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg.

Dit heeft Antoin Scholten, burgemeester van Venlo, vanuit zijn functie en bevoegdheid als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord besloten. Hij heeft dat met een verordening aan de burgemeesters laten weten.

Gezondheid is leidend

Ook bij deze maatregel is het gezondheidsperspectief leidend geweest in het besluit. Het is ondoenlijk om bij een weekmarkt de regels ‘niet meer dan 100 personen’ en '1,5 meter afstand' voor elkaar te krijgen. Dit in tegenstelling tot een supermarkt of winkel: daar zijn wel maatregelen mogelijk, bijvoorbeeld met een deurbeleid of medewerkers die zorgen dat mensen in een rij voldoende afstand bewaren.

Belgen en Duitsers

Bovendien vindt de veiligheidsregio het onwenselijk dat vanuit Duitsland en België ‘klanten’ de markten bezoeken, terwijl er geen gezondheidsmaatregelen zijn. De Belgische en Duitse gemeenten en pers worden op de hoogte gebracht van het besluit. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op de Belgische en Duitse kooptoerist om het gezonde verstand te gebruiken en niet de drukte op te zoeken, ook niet in de gemeenten net over de grens.

Pagina opties