Het Ontmoetingscentrum Bergen (OCB)(externe link) in de Edith Steinkapel in Nieuw Bergen brengt mensen bij elkaar. Iedere inwoner van de gemeente Bergen, die behoefte heeft aan sociaal contact en graag andere mensen wil ontmoeten, is van harte welkom. Coördinator Carlos Grol nodigt wethouder Claudia Ponjee uit om eens een kijkje te komen nemen en gezellig een hapje mee te eten.

Het is een gezellige boel als wethouder Ponjee op donderdag 25 augustus het OCB binnenloopt. Onder het genot van een kop koffie en een praatje wachten de aanwezigen tot ze aan tafel kunnen. Iedere dinsdag en om de week op donderdag kookt een enthousiaste groep vrijwilligers een gezonde, warme maaltijd van verse ingrediënten. Sommige eters zijn iedere week van de partij, want samen met anderen genieten van heerlijk eten, wie wil dat nou niet?

Terwijl de vrijwilligers de laatste hand leggen aan het eten, vertelt Carlos Grol meer over de gedachte achter het OCB. ‘Het ontmoetingscentrum is een initiatief van de parochie H. Petrus, samen met de KBO en de Zonnebloem, en onderdeel van de Stichting Welzijnsbevordering Bergen (SWB)’, vertelt hij aan de wethouder. ‘Hier in de Edith Steinkapel geven we invulling aan de praktische kant van wat op zondag in de kerk wordt gedaan. De pastoor noemt dit de twee kanten van de medaille. We brengen mensen samen en geven ze zo het gevoel dat ze erbij horen. Dat ze, nog steeds, deel uitmaken van de gemeenschap.’

Vriendschappen

Het OCB is open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. Op woensdag- en donderdagavond is er ruimte voor speciale activiteiten. Op donderdagavond is van 17.00 tot 20.00 uur aandacht voor koken voor mensen met een beperking, van het samen doen van inkopen en het voorbereiden van de maaltijd, tot het samen eten en opruimen. ‘We zouden graag de originele openingstijden van het OCB hanteren, maar daar hebben we op dit moment te weinig vrijwilligers voor’, licht Carlos toe.

Om het vrijwilligersproject te kunnen bekostigen, betalen bezoekers voor iedere kop koffie of thee € 0,50 en voor de warme maaltijd € 6,00. Naast het samen eten faciliteert het OCB tal van andere activiteiten, zoals spelletjes spelen, kaarten, breien en creatieve middagen. Ook is er een rolstoel-uitleenservice, waar mensen die minder goed te been zijn, een rolstoel kunnen lenen voor een dagje uit.

‘Er ontstaan hier vriendschappen en soms zelfs een romance’, lacht Carlos. ‘Maar de meeste mensen vinden het gewoon fijn om onder de mensen te zijn.’

Eten wat de pot schaft

Eindelijk, de eters kunnen aan tafel! Op speciale handgemaakte kaartjes op tafel staat het menu van vandaag: verse champignonsoep, spareribs met gepofte aardappelen, boontjes en salade, en als toetje citroenbavarois. In het OCB geldt het principe: ‘eten wat de pot schaft’. Maar daar hebben de deelnemers van vandaag geen problemen mee; zij kluiven er hartelijk op los.

Is het lunchen vandaag anders dan normaal, vanwege het bezoek van de wethouder? Hebben de vrijwilligers in de keuken bijvoorbeeld extra hun best gedaan? ‘Nee hoor, het eten is altijd zo lekker! Al gedragen we ons vandaag natuurlijk wel wat beter dan anders’, vertelt één van de dames aan tafel, met een knipoog.

Vrijwilligers gezocht

Om ervoor te zorgen dat er iedere week weer een heerlijke, gezonde en verse maaltijd op tafel staat, is het OCB afhankelijk van vrijwilligers. De enthousiaste groep vrijwilligers is niet voor niets het kloppende hart van het ontmoetingscentrum. Het OCB is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het team komen versterken.

‘We zoeken met name mensen die iets kunnen betekenen in de keuken. Van het koken van maaltijden tot het schillen van aardappelen en het snijden van groenten, tot het dekken van de tafel en het serveren van het eten. Je hoeft echt geen keukenprins of -prinses te zijn, zolang je het maar leuk vindt om onder de mensen te zijn’, legt Carlos uit. ‘Het maakt niet uit hoe vaak je komt meehelpen, het is altijd goed! Het zou vooral mooi zijn als het team wordt aangevuld met jonge mensen.’

De vrijwilligers in de keuken doen het werk met veel plezier en halen ook zelf veel waardering uit hetgeen ze doen. ‘Als vrijwilliger kun je echt iets voor een ander betekenen. Maar het is bovenal erg gezellig! Je leert nieuwe mensen kennen en hebt een leuke tijd samen met de andere vrijwilligers. Als de maaltijd dan ook nog eens goed wordt ontvangen, is dat natuurlijk helemaal mooi’, vertelt één van de vrijwilligers.

Lijkt het u wel wat om ook aan de slag te gaan als vrijwilliger? Neem dan contact op met het OCB via (0485) 34 66 73 voor meer informatie.