Gemeente Bergen werkt samen met een aannemer om herfstbladeren zo goed en snel mogelijk op te ruimen.

weg met bomen en herfstbladeren

Aan de boom zijn de herfstbladeren prachtig, maar op de grond kunnen al die bladeren nog wel eens lastig zijn. Zeker in een groene gemeente als Bergen. Gemeente Bergen werkt daarom samen met een aannemer om de bladeren zo goed en snel mogelijk te ruimen.

De bladruimers kijken steeds waar veel bladeren liggen en gaan daar aan de slag. De dorpskernen, paden en wegen, ook in het bos, hebben hierbij de prioriteit vanwege de veiligheid. Later komen ook de gazons aan de beurt.

Geen bladbakken

In de gemeente Bergen staan geen bladbakken. We zien namelijk vaak in andere gemeenten dat deze bakken ook worden gebruikt voor snoei- en tuinafval en zelfs zwerfafval.

Bodemverbeteraar

De geruimde bladeren gaan naar een lokale plantenkweker, deze gebruikt de bladeren als bodemverbeteraar. Het is dan ook belangrijk dat er zo weinig mogelijk ander afval tussen de bladeren zit. Daarom heeft de gemeente ervoor gekozen om de bladeren in samenwerking met een aannemer te ruimen.

Wat kunt u zelf doen?

Bladeren uit uw eigen tuin kunt u gratis (onbeperkt) aanbieden bij Milieupark Heukelom. Kijk voor meer informatie over het milieupark en de openingstijden op de afvalkalender.

Goed voor de natuur

Als de bladeren voor niet te veel overlast zorgen, kunt u ze natuurlijk ook laten liggen. Gevallen bladeren zijn namelijk erg goed voor de natuur. Ze bieden bescherming aan planten, bijvoorbeeld tegen nachtvorst en neerslag. Ook voeden de bladeren de bodem, waardoor deze meer vocht vasthoudt.

Melding doen

Ziet u op een openbare plek veel bladeren liggen? En zorgen deze bladeren voor overlast en/of een onveilige situatie, bijvoorbeeld omdat ze op een pad of weg liggen? Dan kunt u dit bij de gemeente melden via deze pagina of de BuitenBeter-app.