Digitaal aangifte doen

U kunt ook een afspraak maken om langs te komen in het gemeentehuis. Klik hier (externe link)voor het maken van een afspraak of bel naar (0485) 34 83 83.

Wat is het?

Heeft u een kind gekregen? Dan doet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte bij de gemeente. Dit is wettelijk verplicht.

Wat moet ik doen?

U doet binnen 3 dagen aangifte van de geboorte bij de gemeente waar uw kind is geboren. Op zaterdag, zondag of een nationale feestdag kunt u niet fysiek aangifte doen in het gemeentehuis. Voor deze dagen geldt dat u dan één extra werkdag de tijd krijgt. Doet u later aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Wat heb ik nodig?

  • Geldig identiteitsbewijs van de persoon die aangifte doet;
  • Geldig identiteitsbewijs van de moeder;
  • Verklaring van de arts of de verloskundige (als u die heeft);
  • Trouwboekje (niet verplicht);
  • Erkenningsakte ongeboren kind (als u die heeft);
  • Akte van naamskeuze (als u die heeft).

Kind van twee vrouwen

Zijn de moeder en duomoeder getrouwd of hebben ze een geregistreerd partnerschap? En is de donor anoniem? Dan nemen zij ook een verklaring(externe link) mee van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Aanvullende informatie

Geboorteakte

De gemeente maakt na de aangifte een geboorteakte op. Hierin staan de voornaam of voornamen en de achternaam van het kind, evenals de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats. U kunt ter plekke een afschrift van de geboorteakte kopen. Ook kunt u een afschrift aanvragen via dit formulier: Uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) aanvragen.