De fietsroute Wings of Freedom verbindt de Duitse gemeente Weeze met de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar. U kunt kiezen uit vier routes.

Afbeelding van locatiebord Wings of Freedom

Deze variëren tussen de 30 en 40 kilometer. Ze lopen via het fietsknooppuntennetwerk aan de Duitse en de Nederlandse kant van de grens, zo fietst u gemakkelijk en ontspannen van het ene naar het andere knooppunt.

Aircrashlocaties

De route leidt langs 28 locaties in de vier gemeenten waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort of een noodlanding hebben gemaakt. Bij deze locaties staan borden met achtergrondinformatie over het type vliegtuig, de bemanning en de oorzaak van het neerstorten of de noodlanding.

Monument

Aan de Ontginningsweg in Nieuw Bergen staat een monument dat herinnert aan de gebeurtenissen. Het heeft de vorm van een vleugel van de Britse Lancaster-bommenwerper met het registratienummer 'ED449'. Deze werd 12 maart 1943 door een Duitse nachtjager neergehaald. Dit  monument is een van de mogelijke startpunten van de fietsroute.

Meer informatie

De folder over de Aircrashroute Wings of Freedom is verkrijgbaar bij toeristische centra in de vier gemeenten. De folder kunt u ook downloaden via de website van Archief Well. Het project Wings of Freedom is een initiatief van de Werkgroep Wings of Freedom en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Rabobank, Provincie Limburg, Gemeente Weeze (Duitsland), Gemeente Gennep, Gemeente Mook en Middelaar en Gemeente Bergen.