Brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor irritaties zorgen. In de bebouwde kom bestrijdt Gemeente Bergen de eikenprocessierups preventief. Dat wil zeggen voordat de eitjes van de rups uitkomen.

foto Silvia Hellingman, bron processierups.nu

Dat doet de gemeente met Nematoden (aaltjes). Deze bestrijding is weinig belastend voor andere insecten en vlinders. Het bestrijden gebeurd ’s nachts omdat Nematoden niet tegen het zonlicht kunnen.

Nesten van eikenprocessierups in de bebouwde kom worden weggezogen.

Beschermde vlindersoort

In een deel van de bebouwde kom in Well (’t Zand, Mulderstraat, Weverstraat, Brouwerstraat, n deel van de Klokkenmakersstraat en het speeltuintje) komt een beschermde vlindersoort voor. Daarom mag de gemeente op die locaties met geen enkel middel de eikenprocessierups bestrijden. De gemeente houdt de situatie echter zorgvuldig in de gaten en onderneemt actie als dat nodig is.

Hoe kan ik nesten melden?

Nesten binnen de bebouwde kom kunt u melden via https://reppido.nl/citizen/#/bergen, het systeem voor meldingen in de openbare ruimte (Reppido). Medewerkers van de gemeente controleren de meldingen, daar waar nodig worden de nesten weggezogen door een professioneel bedrijf.

Natuurlijke beheersing in buitengebied

In het buitengebied zet de gemeente in op natuurlijke beheersing, zoals het verhogen van de biodiversiteit. Het doel is om de ecologische balans te herstellen, zodat er voldoende natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn. Denk bij het vergroten van de biodiversiteit aan bloem- en kruidenrijke bermen, akkerranden en wadi’s. Het minder en/of aangepast maaien van de bermen. Maar ook de meer dan 250 nestkastjes voor koolmezen die in de hele gemeente hangen dragen bij aan de bestrijding. Koolmezen eten immers graag eikenprocessierupsen.

Waarom alleen in de bebouwde kom?

Alle eikenbomen, alle gebieden (preventief) bestrijden lukt in onze uitgestrekte en bosrijke gemeente niet. Ook het bestrijden en/of verwijderen van alle nesten is, mede vanwege de kosten, niet te realiseren. Daarom zet Gemeente Bergen in op (preventief) bestrijden in de bebouwde kom en natuurlijke beheersing in het buitengebied.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Of bent u benieuwd wat u zelf kunt doen om de biodiversiteit te vergroten? Kijk dan op deze pagina.