Heeft u momenteel geen werk en wilt u een eigen bedrijf beginnen? Op deze pagina leest u meer over het starten van een bedrijf vanuit een bijstandsuitkering of WW-uitkering.

Starten met een bijstandsuitkering

Voordat u een eigen bedrijf start, vraagt u toestemming bij de gemeente. U heeft een jaar de tijd om uw bedrijf op te starten. Hierbij krijgt u begeleiding van een deskundige. Tijdens het opstarten van uw bedrijf loopt uw uitkering door. Pas wanneer de gemeente vindt dat het bedrijf levensvatbaar is, wordt uw bijstandsuitkering stopgezet.

Voor meer informatie neemt u contact op met de gemeente via (0485) 34 83 83 of info@bergen.nl.

Starten met een WW-uitkering

Voordat u een eigen bedrijf start, vraagt u toestemming bij het UWV. U blijft dan (een deel van) uw WW-uitkering ontvangen. Ook hoeft u tijdelijk niet te solliciteren. Meer informatie vindt u op de website van het UWV(externe link) en Werk.nl(externe link).

Bbz-uitkering

Als u een eigen bedrijf start vanuit een bijstands- of WW-uitkering, komt u misschien in aanmerking voor een Bbz-uitkering. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een starterslening bij de gemeente afsluiten. Met dit geld kunt u de kosten die u maakt bij de voorbereiding van uw bedrijf, betalen. Pas wanneer u echt met uw bedrijf begint, betaalt u rente. U maakt dan ook afspraken met de gemeente over het terugbetalen van de lening.