Project: Zon op bedrijfsdaken

Naast het beperken van energieverbruik is ook het opwekken van duurzame energie belangrijk. De gemeente gaat samen met inwoners en bedrijven aan de slag om deze ambitie te realiseren.

Een eerste stap bij het opwekken van duurzame energie is het project ‘Zon op bedrijfsdaken’. Doel van dit project is om op de vele bedrijfspanden in de gemeente zonnepanelen te plaatsen.

Project: Zon op Bedrijfsdaken

Afgelopen oktober diende Econnetic voor 16 ondernemers in de Gemeente Bergen (L) een subsidieaanvraag (SDE+) in. Deze landelijke subsidie stimuleert bedrijven om investeringen te doen in duurzame energie productie. Dit project maakt het mogelijk om in potentie 4,1 MWp op te wekken. Dit doen we door middel van maar liefst 14.000 zonnepanelen. Dit betekent dat we een start kunnen maken met fase 2.

Wat houdt fase 2 in?

Econnetic plant een vervolggesprek met alle ondernemers om hun wensen te inventariseren en vandaaruit toe te werken naar realisatie. Per ondernemer wordt een persoonlijke business case opgesteld. Uiteraard gaat hier een technisch onderzoek en ontwerp aan vooraf. Daarnaast wordt in deze fase de financiering aangetrokken en juridische structurering in orde gemaakt. Kortom, in fase 2 vinden alle voorbereidingen plaats voor de start van fase 3: ontwikkelfase. In fase 3 worden de zonnepanelen daadwerkelijk geïnstalleerd en in gebruik genomen.

Waarom Zon op Bedrijfsdaken?

Bedrijfspanden zijn vaak erg geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. En uiteindelijk levert het de ondernemer ook wat op:

 • Kostenbesparing op energie;
 • Verantwoord ondernemen;
 • Beter energielabel.

Echter ervaren ondernemers verschillende drempels bij het plaatsen van zonnepanelen, zoals de grote investering met een lange terugverdientijd of simpelweg het vele geregel en ‘gedoe’ dat erbij komt kijken.

Samenwerken en ontzorgen

De gemeente is het project ‘Zon op Bedrijfsdaken’ gestart om deze drempels zo veel mogelijk weg te nemen. Gedurende het project brengen we verschillende partijen bij elkaar, zoals ondernemers die zonne-energie willen produceren, bedrijven, investeerders en banken. Voordelen hiervan zijn de gezamenlijke inkoop, beschikbaarheid van de SDE+ subsidie en aantrekkelijke financiering.

De gemeente wil de ondernemers ondersteunen en stimuleren om gezamenlijk de duurzame ambities te realiseren.

 • 15 ondernemers plaatsen samen 14.000 zonnepanelen

  In 2030 wil gemeente Bergen energie onafhankelijk zijn en zo bijdragen aan het Landelijk Klimaatakkoord. Deze ambitie wil de gemeente samen met inwoners en bedrijven realiseren.

  Lees verder
 • Gratis quickscan voor zonnepanelen op bedrijfsdaken

  Bent u ondernemer, heeft uw bedrijf een dakoppervlakte van minimaal 150 m2? Vraag dan een gratis persoonlijk gesprek en quickscan aan voor zonne-energie op uw bedrijfsdak.

  Lees verder
 • Econnetic

  De gemeente werkt bij de uitvoering van dit project samen met het bedrijf Econnetic. Wilt u meer weten over de ontwikkeling van een Zon op Bedrijfsdaken project?

  Lees verder

Pagina opties