Kerkdorpen

De gemeente Bergen ligt in Noord-Limburg in het hart van Nationaal Park De Maasduinen. De gemeente heeft een gevarieerd landschap met vele kilometers wandel-, fiets- en ruiterroutes.

Afferden, Aijen, Bergen, Nieuw Bergen, Siebengewald, Well en Wellerlooi zijn kerkdorpen van de gemeente.

 • Afferden

  In Afferden liggen een aantal campings, korenmolen ‘Nooit Gedacht’, een kerk, een kapel en bij de kasteelruïne Bleijenbeek ligt een golfbaan op landgoed Bleijenbeek.

 • Aijen

  Aijen is bekend door zijn kunstenaars en ateliers. Aan de westzijde van Aijen stroomt de Maas met aan de oever de voormalige loswal. Aan de oostzijde staat de witte Sint Antoniuskapel.

 • Bergen

  Van verre is de oude Romaanse toren te zien, de ruïne van de toren van de voormalige kerk in Bergen. Tot de jaren vijftig was Bergen het centrum van de gemeente. Door de ligging op de uiterwaarden van de Maas had Bergen bijna geen uitbreidingsmogelijkheden en kwam er een nieuwe woonkern, Nieuw Bergen, dat in 1963 deze officiële naam kreeg.

 • Nieuw Bergen

  Nieuw Bergen is het centrum van de gemeente waar de meeste (winkel)voorzieningen gevestigd zijn waaronder het winkelcentrum Mosaïque. Ook op het Rembrandtplein en in de nabijheid van Mosaïque zijn diverse winkels gevestigd.

 • Siebengewald

  Het grensdorp Siebengewald behoorde in de zeventiende en achttiende eeuw tot het Duitse Pruisen. De bewoners van dit grensgebied gingen tot 1823 naar de kerk bij het aan de andere kant van de grens gelegen Duitse klooster ‘De Gaesdonck’, daarna naar de parochie Afferden. In 1863 werd de parochie Siebengewald opgericht.

 • Well

  In het pittoreske dorp Well ligt een van de mooiste kastelen van de provincie Limburg. Ook de Grotestraat aan de oever van de Maas met zijn monumenten en historische gebouwen is een bezoek waard.

 • Wellerlooi

  Wellerlooi is een dorp met afwisselende natuurgebieden. In het natuurgebied De Hamert ligt het Monument der Gevallenen.

Pagina opties