Het college van burgemeester en wethouders bezocht vorige week twee agrarische bedrijven, gevestigd in het prachtige buitengebied van Siebengewald: Ingenbleek Asperges en Geitengeluk.

Rob en Loes Ingenbleek van Ingenbleek Asperges lieten zien hoe zij hun producten verbouwen met oog voor milieu en omgeving. Op 75 hectare grond telen zij niet alleen groene en witte asperges, maar ook snijheesters en verschillende akkerbouwproducten. Bovendien doen de agrarische ondernemers mee met een proef rondom het telen van lupine voor menselijke consumptie.

De snijheesters worden verkocht aan de bloemenveiling Royal FloraHolland. Bij de asperges ligt de nadruk op de directe verkoop, zowel aan horeca en markthandelaren in het grensgebied als in hun eigen boerderijwinkel.

Bij Ingenbleek Asperges krijgt de natuur de ruimte. Rondom de percelen zijn kruidenrijke akkerranden ingezaaid, die veel insecten, vogels en andere diersoorten aantrekken. ‘De mengsels die wij gebruiken, zijn een magneet voor natuurlijke vijanden van de insecten die onze gewassen kunnen aantasten. We hoeven dan ook bijna geen insecticide meer te gebruiken’, vertelt Rob. ‘Daarnaast bieden de akkerranden ruimte en beschutting aan grotere diersoorten. Je ziet hier vaak hazen en reeën lopen.’

Geitengeluk

Daarna bracht het college een bezoek aan kaas- en zuivelboerderij Geitengeluk, waar burgemeester en wethouders konden zien, horen én proeven wat Roy Maar en Lisanne van de Mast daar voor elkaar hebben gekregen.

De naam zegt het al: bij Geitengeluk krijgen de dieren net dat beetje extra, waardoor ze zo gelukkig zijn. De geiten leven in een kleine kudde en krijgen veel rust en ruimte. Omdat de geiten minder dicht op elkaar zitten, mogen ze hun horens houden. De kans dat ze elkaar bezeren, is namelijk veel kleiner. Bovendien blijven de lammeren na de geboorte bij de moeder.

Roy en Lisanne kennen alle dieren bij naam en melken ze zelf. De geitenmelk wordt verwerkt in zuivelproducten als kaas en kwark. Deze producten worden onder andere verkocht aan horeca, supermarkten, Duitse (week)markten en in de eigen boerderijwinkel en webshop.

‘We vinden het belangrijk om onze omgeving te betrekken en te laten zien wat wij hier doen’, vertelt Roy. ‘We geven bijvoorbeeld rondleidingen, of we houden een proeverij voor de buurt. Dan kunnen onze buurtbewoners zelf eens komen kijken wat hier gebeurt.’ De ondernemers nodigen iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen. Meer informatie is te vinden op de website van Geitengeluk.

Meer lezen?

Lees de volledige verslagen van beide bedrijfsbezoeken op deze pagina.