De herfst, met mooie paddenstoelen die uit de grond schieten, met gekleurde bladeren aan de bomen.

Bergen natuurlijk schoon

Een mooi jaargetijde waar we graag van genieten tijdens een wandeling of fietstocht in de natuur. Het is dan jammer als dat mooie beeld wordt verstoord door zwerfafval.

We zien het nog te vaak: blikjes, petflesjes, bananenschillen, lege chipszakken die her en der in de bermen liggen. We gooien het soms zonder nadenken weg. Dat kan anders, zwerfval in de bossen, bermen en sloten, dat hoort niet. Het ziet er lelijk uit en het levert ook veel risico’s op. Beesten raken verstrikt in verpakkingen en bekers, koeien eten per ongeluk plastic en blikjes tussen het gras op.

Lang aanwezig

Het afval blijft ook nog eens heel lang aanwezig in het milieu. Een bananenschil ligt 1 jaar, een sigarettenpeuk 2 tot 12 jaar en vervuilt bovendien het grondwater. Kauwgom blijft 20 jaar achter, een blikje al snel 50 jaar en een plastic flesje en andere plastics blijven oneindig achter in de natuur.

Wat kun jij doen?

Zwerfafval  hoort niet in de natuur. Om zwerfafval én overlast te voorkomen, vragen we je om jouw afval in de geplaatste afvalbakken te gooien. Kom je geen afvalbak tegen? Neem je afval dan mee naar huis. Zorg dat je altijd iets bij je hebt waarin je jouw afval kunt doen. 

Bergen Natuurlijk Schoon

Zo houden we samen onze gemeente netjes én dragen we allemaal ons steentje bij aan schone bossen en buitengebieden. Want een schone buitenruimte is prettig vertoeven voor iedereen.