Sticker afgekeurd PMD-afval

In de gemeente Bergen wordt het PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen) gescheiden ingezameld. We kunnen deze materialen namelijk goed recyclen. Daarom mag alleen PMD aangeboden worden. Hierbij is de belangrijkste regel dat het verpakkingsafval moet zijn, zoals plastic verpakkingsafval, drankenkartons of blikjes.

Afkeurstickers

Wordt er verkeerd afval in de PMD-zakken aangeboden, dan kan het afval niet gerecycled worden. Daarom wordt vanaf december de PMD-zak voorzien van een afkeursticker als er verkeerd afval aangeboden wordt. Het is dan direct duidelijk dat de inhoud van de zak is afgekeurd en daarom niet bij de inzameling is meegenomen.

Heeft uw PMD-zak een afkeursticker? Sorteer het afval opnieuw en zorg ervoor dat alleen het PMD-afval in een nieuwe PMD-zak terecht komt. De afgekeurde zak met sticker kan in de grijze container.

Aanbieden PMD

PMD-afval wordt één keer per twee weken (in de even weken) op woensdag huis-aan-huis ingezameld. Op de afvalkalender kunt u zien welke woensdagen dit zijn.

Voor de inzameling van PMD heeft de gemeente speciale zakken (gele doorzichtige) die u op verschillende locaties in de gemeente gratis kunt ophalen.

Om te zorgen dat dit afval ook goed gerecycled kan worden, gelden er wel een aantal aanbiedvoorschriften. Zo is het belangrijk dat u het verpakkingsafval los, plat en leeg in de zak doet. Doe geen plastic in het soepblik of een frisdrankblikje in de drankenkartons.

Wat is PMD?

  • Plastic verpakkingsmaterialen zoals plastic flessen frisdrank, knijpflessen, plastic tubes, verpakkingsmateriaal van etenswaar, of bekers van zuivelproducten, bakjes en zakjes voor groente en fruit, kuipjes voor boter, saus en smeerkaas.
  • Drankblikjes, siroopflessen, metalen deksels, conservenblikjes, aluminium schaaltjes en bakjes.
  • Lege kartonnen verpakkingen van drank, zuivel, soep en pastasaus.

Wat is geen PMD?

  • Harde kunststof zoals speelgoed, tuinmeubilair, bloempotten.
  • Chips zakken, piepschuim, medische verpakkingen zoals stomazakken.
  • Landbouwfolie, vijverplastic, krimpfolie.
  • Spuitbussen, verfblikken.

Meer informatie

U kunt meer lezen over afval en de inzameling daarvan op de pagina over afval. Onderaan deze pagina vindt u de regels van afvalinzamelaar SUEZ voor het scheiden van PMD-afval.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de Afval Infolijn tel. (0800) 221 0013.