Hondenlosloopgebieden


Houten paal met daarop bevestigt het bordje van het losloopgebied

 Honden moeten in natuurgebieden in Bergen (L) overal aan de lijn. Er zijn twee losloopgebieden waar de hond niet aangelijnd hoeft te zijn:

•  Eendenmeer in Nieuw Bergen, 11 ha groot;
•  Boswachterij Afferden, 10 ha groot.
Dit betekent dat er 21 hectare natuur is, waar uw hond los mag lopen.

Eendenmeer in Nieuw Bergen

Het Eendenmeer is vrij toegankelijk. Dat betekent dat u niet op de wegen en paden hoeft te blijven, maar ook daarbuiten mag wandelen. De gebruikelijke toegangsbepalingen zoals ‘verboden tussen zonsondergang en zonsopgang’ en ‘verboden voor motorvoertuigen’ zijn wel van toepassing. Het losloopgebied is duidelijk aangegeven op een informatiepaneel.

Boswachterij Afferden

In het losloopgebied in Afferden moet u op de paden blijven, uw hond hoeft echter niet aan de lijn en mag vrij rondlopen. De gebruikelijke toegangsbepalingen zoals ‘verboden tussen zonsondergang en zonsopgang’ en ‘verboden voor motorvoertuigen’ zijn wel van toepassing. Het losloopgebied is duidelijk aangegeven op een informatiepaneel.

Boete voor loslopende honden

De twee losloopgebieden bieden heel wat mogelijkheden om een wandeling te maken waarbij de hond niet aangelijnd hoeft te zijn. Buiten de losloopgebieden moeten honden in de natuurgebieden altijd aangelijnd zijn. De toezichthouders in Nationaal Park De Maasduinen (Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en de gemeente) houden daar streng toezicht op. Is uw hond niet aangelijnd in het natuurgebied? Dan kan dat u een boete van € 90,- opleveren.

Waarom honden aan de lijn?

De gemeente Bergen en andere terreinbeheerders zoals Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer, krijgen steeds vaker klachten over loslopende honden in natuurgebieden. Wandelaars zijn bang voor honden of vinden het hinderlijk als honden hun benaderen. Loslopende honden verstoren ook de rust in de natuur. Voor een hond is het verleidelijk om op ontdekkingstocht te gaan. Bijna alle dieren in de natuurgebieden zijn bang voor honden. Ze schrikken op als een hond alleen al in de buurt komt.

Voor meer informatie en een plattegrond van het gebied kunt u  de folder inzien.